Otok Brač

Otok Brač je s svojimi 395 kvadratnimi kilometri poznan kot največji otok hrvaške Dalmacije, hkrati pa slovi po svoji neverjetno lepi naravi in dih jemajočih kulturnih znamenitostih. Ta turistično priljubljen otok lahko opišemo z besedami puščavniki, zmaj, gora in kamen, ki označujejo nekaj najlepših mest, ki si jih lahko ogledate med svojim obiskom.

Med raziskovanjem vseh njegovih skritih kotičkov vas bo ves čas grelo prijetno sonce, saj Brač slovi kot eden izmed najbolj sončnih področij Dalmacije, ki se lahko pohvali s pestro floro in favno. Prijetne temperature, lahek vetrič in kristalno čista voda pa so zagotovo razlogi za obisk tega priljubljenega otoka. Čakajo vas mir, številne znamenitosti in čisti užitek!

Turistične znamenitosti otoka Brač

Bračani se lahko, poleg svoje pestre zgodovine, pohvalijo predvsem s turističnimi uspehi obalnih mest. Med njimi pa še posebej izstopa mestece na južni strani otoka – Bol. Ta se je v srca turistov usidral predvsem s svojo znamenito plažo Zlatni rat, ki se tik pod Vidovo goro steguje daleč v morje. Čeprav se po celem otoku drug za drugim nizajo prekrasni zalivi in plaže, pa ravno bolska plaža velja za pravi biser Dalmacije. Navdušila vas bo modrina kristalno čistega morja, ki ob močnejših vetrovih postane raj za deskarje na vodi.

O kraju Bol je možno slišati veliko lepih besed, v pravem pomenu pa ga boste začutili šele takrat, ko boste z njegove obale opazovali veličastno zahajanje sonca. Iznad Bola kraljuje gorovje, imenovano Bolska kruna, še v ilirskih časih zgrajen Koštilo in mogočna Vidova gora. Ljubitelji kulture in zgodovinski navdušenci boste svoj notranji mir lahko našli v enem izmed kulturnih spomenikov, med katerimi je največ cerkva in samostanov. Velika atrakcija Bola je tudi ‘kuća u kući’, ki si jo brez dvoma morate ogledati. Na svoj račun pa boste prišli tudi zagreti športniki – otok Brač namreč vsako leto gosti pomemben teniški turnir.

Še eno v vrsti nepozabnih doživetij je obisk Pustinje Blaca. Svoje ime je kraj dobil zaradi svojih prebivalcev – puščavnikov, ki so svoje življenje v samoti posvetili iskanju miru, veri in molitvi. Šlo naj bi za menihe, ki so na južno stran otoka zbežali pred vdori Turkov. Na tem mestu je v mogočno skalo postavljen samostan, ki ga sestavljajo cerkev, knjižnica, zvezdni observatorij, zakladnica s kolekcijo starega orožja in ur, šola za otroke iz bližnjih pastirskih naselij ter bivalno-nastanitveni in ostali pomožni objekti. Puščavnikov tu sicer ne boste srečali, saj je njihov zadnji predstavnik iz družine Miličević umrl leta 1962. Tako je Pustinja Blaca zelo pomemben muzej ter neprecenljiv kulturni in turistični zaklad.

Se odpravljate na otok Brač? Potem si vsekakor morate ogledati vsaj eno izmed zgornjih čudovitih znamenitosti.

Križarjenje po Jadranu

Otok Brač slovi kot ena od bolj priljubljenih destinacij med križarjenji, kjer lahko uživate v pregrešno dobri kulinariki. Nenazadnje je ta dalmatinski otok dom vinarstva, oljkarstva, v obmorskih krajih pa prevladuje ribolov. Okusna večerja ob dobrem vinu vam tako zagotovo ne uide.

V kolikor ste se na križarjenje odpravili s turistično agencijo, boste na samem otoku imeli najverjetneje organizirane dnevne izlete in pester program. Prav tako pa vam ne bo potrebno skrbeti za privez. Vsi tisti, ki se po poti morskih valov odpravljate v lastni režiji, pa morate načrtovati tudi svoj postanek. Eno bolj priljubljenih pristanišč je Luka Bol, ki je dobro zaščitena pred vetrovi. Poleg tega pa se luka nahaja v središču mesta, ki vam, poleg bencinske črpalke, nudi tudi vse ostale turistične storitve. Med sezono se lahko zgodi, da ne boste dobili prostega mesta za privez – v tem primeru lahko privežete plovilo na bojo v sidrišču v neposredni bližini Zlatnega Rata.

Lepote, ki jih še skriva otok Brač

Otok Brač še zdaleč ni rezerviran le za ljubitelje prekrasnih plaž in sončnih žarkov. Nanj se radi odpravijo tudi vsi, ki si želijo nekoliko bolj aktivno preživeti svoj zaslužen oddih. Če uživate v pohodništvu, potem vam svetujemo pohod na 778 metrov visoko Vidovo goro, ki ponuja odličen panoramski pogled na sosednji otok Hvar. Na vrh se sicer lahko povzpnete tudi s kolesom ali se zapeljete z avtomobilom.

Ste vedeli, da je večina arhitekture otoka narejena iz znamenitega braškega kamna? Že od antičnih časov iz njega gradijo hiše, cerkve, zidove in obzidja, gradiče, pristanišča in valobrane. Zaradi njegove izjemne kakovosti so iz njega zgradili celo slovito Dioklecijanovo cesarsko palačo v Splitu in celo palačo združenih narodov v New Yorku. Če želite bolj poglobljeno spoznati urbano legendo braškega kamna, potem obiščite muzej kamna v Pučišćih.

Še ena v vrsti naravnih znamenitosti, ki jih ne smete spregledati, je Zmajeva špilja – gre za jamo v bližini kraja Murvica, kjer so si zatočišče ustvarili puščavniki. Stene jame so poslikane s številnimi motivi in pričajo o življenju ljudi izpred nekaj stoletij, kar je zagotovo vredno vašega ogleda.

Otok Brač skozi vaše oči

Ne glede na to, kako poetično opišemo kraje priljubljenega dalmatinskega otoka, boste lahko otok Brač v vsej njegovi lepoti doživeli le tako, da ga boste obiskali. Prevzela vas bosta njegova arhitekturna veličina, prekrasna narava in prijazni domačini. Si od svojega oddiha želite nekaj več? Potem otok Brač že čaka na vas!