Otok Korčula

Ste že kdaj bili na Korčuli? Če ne, potem ne veste, kaj zamujate. Gre namreč za otok, poln naravnih, kulturnih in tradicionalnih zanimivosti, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Domačini ga radi predstavijo tudi kot otok, ki je obdan z morjem, soncem, kamni in vinom. Pa si poglejmo, kaj ga naredi tako posebnega.

Otok Korčula spada med največjih šest otokov v Jadranskem morju. Nahaja se v srednji Dalmaciji, na njem pa trenutno živi približno 11.500 prebivalcev. Površina otoka znaša 270 kvadratnih kilometrov, od tega je kar 182 kilometrov na voljo za obalo. Kar otok naredi še bolj poseben, pa je to, da se nahaja v samem središču najbolj priljubljenih hrvaških otokov, leži namreč južno od Hvara, severno od Lastova in zahodno od polotoka Pelješac. Ampak dovolj o lokaciji in številkah, kaj ima torej otok Korčula, da privabi turiste?

Eden najbolj zelenih in razgibanih otokov

Otok je v prvi vrsti zelo razgiban in raznolik. Na eni strani je poln sredozemskega zelenja, zdravilnih aromatičnih rastlin in nizkih obal, na drugi strani pa ima skale in tiste bolj strme obale. Bogat je s številnimi zalivi, ki so bolj ali manj skriti, kar ponuja odlične možnosti za raziskovanje.

Prednost otoka je tudi sredozemska klima, za katero so značilne razmeroma visoke temperature in izredno mile zime. Povprečna letna temperatura znaša tako približno 16 stopinj Celzija oziroma se v najhladnejšem mesecu spusti zgolj do devet stopinj Celzija. Prave zime torej skorajda ni, dež pa pada redko, povprečno nekje 41 dni v letu, kar pomeni, da je otok Korčula odlična izbira za praktično vse letne čase.

Kristalno čisto morje, peščene plaže in skriti zalivi

Otok Korčula je prav tako obdan s kristalno čistim morjem in številnimi peščenimi plažami, ki se uvrščajo med najlepše na Jadranu. Med te plaže moramo zagotovo prišteti plažo Istruga, plažo Vela Pržina, plažo Tatinja in Pupnatsko luko. Te so primerne tudi za jadranje, surfanje ali potapljanje. Korčula je medtem idealna še za dolge sprehode ob morju, vožnjo s kolesom po otoških stezah ali za tek. Izposodite si lahko tudi čoln in poiščete zanimive skrite kotičke zase ali za vso družino. Eden bolj priljubljenih izletov je na primer Badija, majhen otoček, na katerega se z ladjico pripeljete v pičlih 20 minutah, ponuja pa kamnito plažo, frančiškanski samostan ter različne restavracije in bare.

Tradicionalne prireditve in ribiški večeri

Počitnice na Korčuli pa vam bodo vsekakor popestrile tudi tradicionalne prireditve, kot je na primer Moreška, poseben viteški bojevni ples, ki ga izvajajo ob melodijah klapskega petja. Spada pod korčulansko kulturo, ki je uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Domačini velikokrat pripravijo tudi folklorne ali ribiške večere z morskimi specialitetami ter odličnim vinom ob zvokih dalmatinskih klap.

Številne zgodovinske znamenitosti

Da je otok Korčula še bolj zanimiv, pa mu doprinese tudi bogata zgodovina. Korčula je bila namreč naseljena že v času neolitika, nekoč pa so bile tukaj tudi grške in rimske kolonije. Zgodbe pravijo, da je imel svoj dom na Korčuli tudi svetovni popotnik Marco Polo, zato si lahko danes na Korčuli turisti ogledajo celo njegovo hišo. Zgodovinsko bogato pa je tudi samo mesto Korčula, ki je obdano z obzidjem in zanimivimi stolpi. V starem mestnem jedru se nahaja eden najlepših spomenikov v Dalmaciji, katedrala svetega Marka. Poleg katedrale in mestnega obzidja so omembe vredni še cerkev svetega Petra s posebnimi bizantinskimi ikonami, Dominikanski samostan ter Knežji dvorec.

Približno šest kilometrov od mesta Korčula se nahaja še zanimivo mesto Lumbarda, ki mu pravijo tudi mesto starih vinogradov. Znano je predvsem po počitniških hišah, imenovanih kaštele, ter po tem, da se razprostira ob obali, polni malih zalivov in okoliških hribov. Poleg Lumbarde je otok Korčula znan še po naseljih Babina, Blato, Brna, Čara, Prižba, Pupnat, Smokvica, Kneža ter Žrnovo. Med najbolj znanimi naselji pa je vsekakor Vela luka, največje mesto na otoku Korčula. To ponuja vse od stanovanj do hotelov, zdravilišč, kulturnega centra, starega letovišča, zgodovinskih ostankov, atraktivnih zalivov in najbogatejšega prazgodovinskega arheološkega nahajališča – Velo špiljo.

Odlična izhodiščna točka za raziskovanje ali križarjenje

Otok Korčula je torej več kot očitno primeren za vse, tako za tiste, ki si želijo mirnega dopusta ob naravnih lepotah in dobrem kozarcu vina, kot tiste, ki si želijo dopust preživeti bolj aktivno in na čudovitih peščenih plažah. Kako pa je pravzaprav najbolj enostavno priti do tja?

Korčula ima dobre povezave z okoliškimi pristanišči. Popotniki imajo na izbiro tri redne trajektne linije, ki otok povezujejo s Pelješcem, Dubrovnikom ter Splitom, iz ter pa se lahko na Korčulo pride tudi z avtobusom ali katamaranom. Turistične agencije se velikokrat odločijo, da Korčulo vključijo tudi v številna križarjenja. Ta turistom omogočajo, da si poleg čudovite Korčule ogledajo še sosednje otoke ali mesta. Eno izmed takšnih je tudi križarjenje po Jadranu, ki pelje od Trogirja do Lastova, ladja pa se medtem ustavi še na otoku Brač, polotoku Pelješac in otoku Korčula. Tako je turistom omogočeno, da doživijo vse lepote Dalmacije v enem paketu.

Kakorkoli že, s trajektom, avtobusom ali križarko, otok Korčula je vsekakor vreden obiska!