Otok Vis

Hrvaški otok Vis je deveti največji otok v državi in enajsti po številu prebivalcev. Morda je prav zaradi oddaljenosti od celinskega dela države eden najlepših in najčistejših otokov. Nekaj je k temu zagotovo pripomoglo tudi to, da je bil turizem na otoku vse do leta 1989 prepovedan. Posledično še danes ni množičnega turizma in tako lahko vsi obiskovalci uživajo v miru in na nek način pobegnejo iz ponorelega vsakdana, saj so domačini ohranili ta otoško-sredozemski čar in mističnost.

Otok Vis je za zdaj še dodobra izoliran od naglice in modernega vsakodnevnega stresa. Na ulicah še ni opaziti kričečih nastanitvenih oglasov, ki drugje bodejo v oči. Vsak, ki je že kdaj obiskal otok Vis, vam bo povedal, da je to drugačen otok, kot pričakujete. Kaj je na njem tako drugačnega in kaj vse si je vredno ogledati ter obiskati, pa izveste v nadaljevanju.

Otok Vis in njegovo istoimensko mesto

Srce otoka je mesto Vis, ki je skrito v enem od dveh večjih zalivov. Konec devetnajstega stoletja je v mestu živelo več kot 10.000 prebivalcev, danes jih je tam manj kot 2.000. Število prebivalcev se je zmanjšalo zaradi burne zgodovine, oddaljenosti otoka od celine in bega ljudi v večja mesta. Kljub temu, da se je večina prebivalcev mesta izselila, ima mesto še vedno vse, kar potrebuje: šolo, knjižnico, kulturni dom, muzej, tržnico, ribarnico, jadralni klub, planinsko društvo in številne dobre restavracije. Seveda je dobro poskrbljeno tudi za vse športne navdušence, saj imajo v mestu tudi potapljaški klub in šolo potapljanja, kriket klub in športno društvo za jadralno padalstvo.

V mestu si lahko ogledate številne prikupne ulice, stojnice, čudovito rivo in seveda dih jemajoče poglede na Jadransko morje. Ob vsem tem je tudi raj za ljubitelje zgodovine in kulturne dediščine. Ogledate si lahko zanimive palače, dvorce in utrdbe. Okrog mesta pa vas bodo navdušile lepo obdelane kmetijske površine, saj je bilo tod kmetijstvo glavna gospodarska panoga v preteklosti, nič drugače pa ni niti danes. Kaj hitro boste opazili, da imajo precej vinogradov, njihovo najbolj znano vino je Vugava. Vreden obiska je zagotovo tudi arheološki muzej v avstrijski trdnjavi Batarija. V muzeju si lahko ogledate bronasto glavo boginje Artemide. Poleg tega je na ogled postavljeno še veliko drugih starodavnih umetnin od keramičnih vaz, posod do zbirke amfor, ki so jih našli v morju.

Polotok Prirovo

Le približno 15 minut hoje od središča mesta je polotok Prirovo, kjer je frančiškanski samostan, ki je bil zgrajen v 16. stoletju na ostankih rimskega gledališča. Zato ima polkrožno obliko, dele gledališča lahko vidite še danes v samostanski kleti. Ogledate si lahko tudi starodavno kopališče in helenistično pokopališče, ki nakazujeta, da je mesto Vis zagotovo eno najstarejših na Hrvaškem. Za vse ljubitelje glasbene skupine ABBA in filma Mamma Mia bo obisk polotoka še posebej zanimiv, saj se je na tem območju delno posnel tudi film  Mamma Mia: Here We Go Again.

Letni kino Hrid na prostem

Otok Vis je znan še po nečem – letnem kinu Hrid, ki je na čudoviti lokaciji ob morju. Organizirajo ga vsako poletje že od leta 1964 in je prava turistična atrakcija, saj obiskovalce popelje v stare dobre čase. Zadnja leta poskrbijo, da si lahko na prostem ogledate projekcije najnovejših filmov, ki so prikazani v izvirnih jezikih, s hrvaškimi podnapisi. Za najmlajše pa predvajajo sinhronizirane animirane filme. V Hrid kinu vsako sezono predvajajo tudi filme, ki so jih snemali na Visu, med njimi je zagotovo najbolj slaven, že prej omenjeni, Mamma Mia: Here We Go Again.

Jame oz. špilje

Otok Vis je znan še po eni znamenitosti in to so vodne, morske jame. Najbolj znana morska jama na tem območju je na nekoliko manjšem otoku nasproti mesta Komiža, na otoku Biševo. Jama se imenuje Modra špilja in je izjemno priljubljena, saj sodi med bolj znane naravne znamenitosti Jadrana. Jama je ime Modra špilja, dobila zaradi sončne svetlobe, ki se prebija skozi skale in ustvarja mističen moder odsev. Če jo boste obiskali v času turistične sezone to storite pred 10. uro zjutraj, še bolje pa bo, če jo obiščete izven sezone, saj je izjemno oblegana s turisti. Poleg Modre jame si lahko ogledate še Medvedjo jamo, ki je dobila ime po sredozemski medvjedici, vrsti tjulnja, ki je nekoč živela v tej jami, a so tjulnja žal iztrebili. Na otoku Ravniku tik ob otoku Visu pa si lahko ogledate Zeleno jamo, ki je skoraj popolnoma pod vodo in ima dva večja vhoda. Sredi oboka je luknja, skozi katero prodira svetloba, ki skupaj z algami, ustvarja zelenkast odsev, po katerem je jama tudi dobila ime.

Pristanišče Vis

Ker pa vemo, da ste ljubitelji križarjenja, vam ponujamo še informacije o pristanišču, kjer se boste lahko izkrcali in pogledali od blizu otok Vis. Pristanišče Vis na istoimenskem otoku nudi 100 privezov. Vsi privezi so opremljeni z muringi, električnimi priključki in seveda vodo. V severnem delu pristanišča, pred bencinsko črpalko, je možno tudi sidranje. Omenimo še, da so v pristanišču številne restavracije, trgovine, bari in druga ponudba. Najamete lahko tudi kolesa, skuterje ali avto in se zapeljete novim otoškim dogodivščinam naproti.