Pelješac

Pelješac je drugi največji polotok na Hrvaškem, dolg kar 65 km in se nahaja med Splitom in Dubrovnikom. Zanj je značilno prijetno mediteransko podnebje, zaradi česar boste na polotoku našli ogromno oljčnih nasadov in vinogradov. Prav tako pa ni pomanjkanja čudovite narave in nepozabnih razgledov. Zaradi svoje podolgovate oblike, polotok je namreč širok le 6 km, je prehod iz ene stran polotoka na drugega zelo enostaven. Tako lahko raziskujete različne plaže z čisto vodo, ki jih na polotoku Pelješac ne primanjkuje. Medtem, ko lahko do večjih plaž na Pelješcu dostopate preprosto, boste do nekaterih skritih plaž in zalivov lahko prišli le s čolnom ali terenskim vozilom.

Slikovit polotok v Dalmaciji 

Pelješac je raznolik polotok, kjer se za vsakega najde nekaj. Ne glede na to, ali potujete z družino, s prijatelji ali v paru, boste našli primerne aktivnosti zase. Narava na polotoku Pelješac je nekakšna mešanica rodovitnih nasadov, gozdov iglavcev in kamnitih gričev. Prav tako ni pomankanja gastronomske ponudbe in seveda plaž.

Polotok se deli na štiri občine, in sicer Ston, Janjina, Orebić in Trpanj. Gre za občine, ki imajo bogato zgodovino in turistične atrakcije, ki si jih lahko ogledate, ko svojega dneva ne preživljate na plažah. In seveda ne gre zanemariti čudovitih plaž, ki so značilne za Pelješac. V večini primerov gre za prodnate ali peščene plaže, ki so priljubljene pri družinah z otroki.

Pelješac ima ogromno lepih plaž

Pelješac se lahko pohvali z ogromno plažami, ki vsako leto pritegnejo mnogo obiskovalcev. Najbolj priljubljena plaža, ki je po mnenju nekaterih smatrana za eno najlepših plaž v Jadranu, je plaža Prapratno. Nahaja se 6 km jugozahodno od mesta Ston. Gre za plažo iz mivke in morje v zalivu je res plitvo. Zato je to priljubljena destinacija za družine z otroki pa tudi odrasle, ki uživajo v športu na mivki. Zavetje pred soncem nudijo oljke in bori, s katerimi je plaža obdana, seveda pa v bližini najdete tudi številne bare, restavracije in trgovine.

Približno 3 km od Orebića najdete plažo Mokalo. Gre za malo plažo, ki pa ima v Jadranu zelo dober sloves. Iz nje lahko opazujete bližnji otok Korčulo, zvečer pa prečudovit sončni zahod. Plažo obdajajo bori in tamarindi, izdelana pa je iz dalmatinskega kamna.

Glavna in največja peščena plaža pa se imenuje Trstenica. Gre za plažo, ki se nahaja v Orebiću in ima velika območja plitke vode. Ker je to največja plaža, je tudi najbolj obiskana. V bližini plaže boste zato našli ogromno zabave za vsak okus.

Kaj početi na Pelješcu?

Pelješac je polotok, kjer vam nikoli ne bi smelo biti dolgčas. Različni kraji na polotoku vam ponujajo različne možnosti za preživljanje časa. Ker je bil Pelješac poseljen že od Ilirov naprej, boste našli ogromno ostankov zgodovine.

Trpanj je mestece, ki leži na severozahodu polotoka in je eno najstarejših na tem območju. Gre za izjemno turistično mesto, ki svoje obiskovalce zabava z različnimi festivali. Tu ne primanjkuje plaž, saj so nekatere najlepše plaže prav ob tem kraju.

V mestu Ston, ki velja za najbolj znano mesto v Rivieri Pelješac, se nahajajo najstarejše soline v Evropi. Prav tako boste tam našli kamnito obzidje, ki velja za enega najdaljših ohranjenih zidov na svetu. Danes obzidje meri 5,5 km in povezuje Ston in Mali Ston. Z obrambnih stolpov, ki so del obzidja, lahko opazujete celotno mesto, soline in okolico.

Orebić je bil v preteklosti pomembno pristanišče, zato tam ne smete izpustiti obiska pomorskega muzeja, ki vas bo popeljal skozi zgodovino tega mesta. Odpravite se lahko do frančiškanskega samostana, ki je večja turistična atrakcija ali pa morje in plažo zamenjate s pohodništvom. Vrh Sv. Ilija se nahaja tik ob Orebiću in s 961 m velja za najvišjo goro na polotoku. Ker je Orebić največje mesto na polotoku, je zato tudi najbolj turistično. Tu ne manjka restavracij in barov, kjer lahko poskusite avtentične specialitete in domača, svetovno priznana vina.

Kako do polotoka Pelješac?

Čeprav je Pelješac polotok in se lahko do njega dostopa z avtomobilom, ima tudi zelo dobre trajektne linije. Na polotok se najlažje pride po novo izgrajenem Pelješkim mostu, ki do polotoka pelje iz hrvaškega naselja Komarna. S tem se zaobide kratka pot čez Bosno in Hercegovino, ki ima dostop do morja v mestu Neum in bi ga bilo treba prečkati. Za to bi potrebovali potni list in potem bi lahko do polotoka dostopali iz južne strani.

Prav tako je na voljo nekaj trajektnih poti, ki vodijo do polotoka. Iz celine je iz mesta Ploče speljana trajektna pot do Trpanja. Z otoka Korčula vas trajekt pripelje od Orebića. Prapratno pa je pristanišče za tiste, ki želijo na polotok z otoka Mljet.

Tisti, ki želijo sami dostopati do polotoka s svojo ladjo oz. čolnom, se bodo prav tako odločili za zgoraj omenjena pristanišča, torej Ploče, Orebić in Prapratno. Na vašo odločitev vpliva smer, iz katere prihajate, pa seveda tudi, katere plaže in turistične znamenitosti nameravate obiskati. Seveda pa na Pelješcu ne manjka skrivnih zalivov in plaž, ki jih lahko dosežete samo s čolnom. In če cenite samoto, so take plaže najboljše za vas.