Trogir

Trogir se nahaja na jadranski obali na Hrvaškem in je čudovito mesto z edinstvenim mediteranskim vzdušjem. Od očarljive marine do živahnega nočnega življenja in kulture – tam lahko vsak najde nekaj zase! Ne glede na to, ali iščete sproščujoč oddih ali razburljivo pustolovščino, je Trogir popolna destinacija. Mesto, ki je le streljaj oddaljen od Splita, pogosto imenujejo ‘dragulj Dalmacije’. Oglejmo si podrobneje, kaj je tisto, zaradi česar je to mesto tako posebno.

Trogir je dalmatinsko mesto in pristanišče, ki upravno spada pod Splitsko-dalmatinsko županijo. Njegova arhitekturna zasnova sega v antično dobo in ima izredno ohranjeno arhitekturo v romansko-gotskem slogu, zato je od leta 1997 zgodovinsko središče Trogirja uvrščeno na seznam Unescove dediščine. Trogir je le 25 kilometrov oddaljen od Splita. Nahaja se na koncu Kaštelanskega zaliva v Trogirskem kanalu. Ima okoli 12 tisoč prebivalcev.

Zgodovina in kultura, ki navdušita

Trogir torej obstaja že od antičnih časov, v njegovi dolgi zgodovini pa so ga naseljevali Grki, Rimljani, Benečani, Madžari in Avstrijci. Ta bogata kulturna dediščina je še danes vidna po vsem mestu. V mestu so številne zgodovinske cerkve in spomeniki, ki obiskovalcem omogočajo vpogled v preteklost, ter umetniške galerije, v katerih so na ogled sodobna dela lokalnih umetnikov. V mestu vsako leto poteka tudi poletni festival, na katerem nastopajo glasbeniki iz vse Evrope.

V 3. stoletju pred našim štetjem so ga ustanovili Grki z otoka Vis in vse od takrat je naseljeno. Grško ime Tragurium izvira iz grških besed ‘tragos’ in ‘oros’, kar pomeni kozlovo obrežje. Trogir je z razvojem mesta Solin (predmestje Splita) počasi izgubljal pomen. Beneška republika je leta 1000 priznala neodvisnost mesta Trogirja, leta 1420 pa se je začelo štiristoletno obdobje oblasti Beneške republike v Trogirju. Napoleon Bonaparte je ukinil Beneško republiko in leta 1797 je Trogir prišel pod habsburško monarhijo. Poleg baročnih cerkva, bizantinskih stolpov in beneških trdnjav so tu tudi elementi renesančne arhitekture. Sprehod po starem mestnem jedru je kot potovanje skozi čas – to je doživetje, ki ga ne boste kmalu pozabili!  V Trogirju se namreč nahaja nekaj najlepših antičnih arhitektur v Evropi.

Raziščite skrivnostne ulice

Staro mestno jedro je polno zgodovinskih stavb, ki segajo v 13. stoletje in stojijo še danes. Obiskovalci lahko raziskujejo tlakovane ulice s starimi cerkvami, palačami in stolpi, ki jih bodo popeljale v preteklost. Na voljo je tudi veliko kulturnih dejavnosti, kot so muzeji, galerije in gledališke predstave. Poleg tega domačini skozi vse leto pogosto prirejajo festivale, na katerih lahko obiskovalci spoznajo tradicionalno hrvaško glasbo in kulinariko.

Med kulturnimi spomeniki, ki si jih je vredno ogledati, je Kairosov (grški bog sreče) relief, ki je nastal v 1. st. pr. n. št. Na ogled je v benediktinskem samostanu in velja za najstarejši pisani spomenik daleč okrog. Zaščitnik mesta je sveti Ivan Trogirski. Na severnih grajskih vratih se nahaja njegov spomenik. Tam je tudi muzej tega zgodovinskega mesta.  Ogleda vredna je tudi trdnjava Kamerlengo, ki je nastala konec 15. stoletja. Poimenovana je po kamerlengu – gre za blagajnika, ki je vodil posle v dogovoru s knezom. Znani sta tudi katedrali svetega Lovrenca in svetega Ivana (zaščitnika mesta).

Nočno življenje in gostoljubna skupnost

Ko gre za nočno življenje v Trogirju, ne boste razočarani! Tu je veliko barov in nočnih klubov, ki zadovoljijo vse okuse – od sproščenih lokalov z živo glasbo do divjih plesnih klubov, v katerih se do sončnega vzhoda igrajo vse zvrsti glasbe! Za tiste, ki iščejo nekaj bolj umirjenega, je na voljo veliko kavarn in pivnic, ki ponujajo tradicionalne hrvaške jedi ob okusnih lokalnih vinih ali kraft pivu.

Domačini v Trogirju so znani po svoji gostoljubnosti. Z obiskovalci radi delijo zgodbe o zgodovini svojega mesta in vedno z veseljem priporočijo svoje najljubše kraje, kjer lahko jeste ali nakupujete. Med raziskovanjem tlakovanih ulic starega mestnega jedra Trogirja se boste zlahka izgubili v pogovoru z domačinom! Poleg tega številne restavracije ponujajo tradicionalne hrvaške jedi, kot so sveži morski sadeži in domače pecivo, ob katerih se vam bodo cedile sline.

Privez v Trogirju

Marina se nahaja na severni obali otoka Čiovo med rtom Čubrijan in Trogirskim mostom. Plovna pot je označena z rdečimi in zelenimi bojami. Privez je možen v mestni luki ali v marini. Prepovedano pa je sidranje. Skozi kanal teče kar močan tok, zato je potrebno biti pri plovbi previden. Globina vode pod mostom, ki povezuje otok Čiovo s kopnim, je le 1,5 m, zato lahko pod njim plovejo le manjša plovila.

Če sklenemo: Trogir je čudovita destinacija za vse, ki iščejo nepozaben sredozemski oddih! Z dragocenimi kulturnimi znamenitostmi, okusno kulinariko in razburljivim nočnim življenjem se tu najde nekaj za vsakogar! Ne glede na to, ali iščete sprostitev ali pustolovščino, oboje boste našli v tem očarljivem hrvaškem mestu – pridite in preverite!